×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 439

JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ ZDK je mjesto gdje se starim osobama nastoji stvoriti ugodna, domaćinska atmosfera kako bi njihovo najzrelije doba bilo što kvalitetnije, a slobodno vrijeme što ispunjenije.

Glavni zadatak socijalnih radnika je ostvarivanje kontinuiranog individualnog i grupnog rada s korisnicima kako bi se u potpunosti prilagodili uvjetima života u Domu. Za korisnike se organizira niz aktivnosti poput igranja društvenih igara, kreativnih radionica (pletenje, heklanje, kulinarska radionica, hortikulturalna radionica, radionice čitanja knjiga i novina i dr.), edukacija o temama interesantnim za njihovo doba, proslave rođendana, obilježavanje važnih datuma, vjerskih praznika i slično.

Ostvarivanjem suradnje s obrazovnim i kulturnim institucijama, te obostranim posjetama, korisnici se uvode i u aktivnosti lokalne zajednice. Korisnici tako imaju priliku sudjelovati u organiziranim grupnim posjetama djece iz vrtića i škola, te  korisnika drugih domova za stare osobe.

Kontinuirano nastojimo osmišljavati i provoditi projekte čiji je glavni cilj pružanje bolje i kvalitetnije usluge našim korisnicima.

U Penzionerskom domu sa stacionarom pružaju se osnovne medicinske usluge i pomoć za što je zaduženo stručno osoblje uz koje je i jednom tjedno osiguran i pregled liječnika opće prakse. U slučaju težih ili naglih pogoršanja zdravstvenog stanja korisnika, u pomoć se poziva hitna služba ili vrši hitan transport u druge zdravstvene ustanove.

Usluge koje pruža medicinsko osoblje su:

  • besplatan prijevoz na specijalističke preglede;
  • podjela tabletarne terapije;
  • mjerenje krvnog tlaka, tjelesne temperature i šećera;
  • davanje inzulina;
  • previjanje rana na osnovu preporuke liječnika;
  • fizikalni tretman na osnovu preporuke liječnika;

 

Korisnicima je svakodnevno na raspolaganju i usluga fizioterapeuta, koji brine o njihovom zdravlju i fizičkoj spremnosti. Fizioterapija i terapija uz pomoć raznih didaktičkih sredstava obuhvaća postupke unapređenja zdravlja, prevencije i liječenja bolesti, te postizanje određenog stupnja tjelesnog oporavka, integraciju korisnika u društvo i postizanje bolje kvalitete života.

Kako bi se korisnici osjećali zbrinuto, ali i dostojanstveno, svakodnevno im se osiguravaju usluge zdravstvene njege i higijene. Navedene usluge podrazumijevaju: hranjenje polupokretnih i nepokretnih korisnika; kvalitetnu njegu uz prevenciju dekubitusa; svakodnevnu osobnu higijenu; pružanje pomoći pri korištenju toaleta; kupanje, brijanje i šišanje polupokretnih i nepokretnih korisnika.

Dom raspolaže vlastitom profesionalnom praonicom rublja i posteljine.

 

O nama

JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona je ustanova kojaobavlja djelatnost socijalne zaštite u ustanovi sa smještajem, što uključuje određenistupanj zdravstvene njege za osobe koje su zbrinute i smještene u ovoj ustanovi, kaoi za osobe kod kojih je završeno liječenje u zdravstvenim ustanovama.

Penzionerski dom se bavi pružanjem usluge smještaja, prehrane, zdravstvene njegei higijene za starije osobe, kao i organiziranjem drugih aktivnosti ovisno o potrebamai željama korisnika. Osim osnovne djelatnosti, Ustanova se također bavi i pružanjemkomercijalnih hotelskih usluga.

Naša misija je osigurati osobama treće životne dobi dostojanstvenu i sigurnu,sadržajima bogatu, starost, u ugodnom ambijentu Doma. O zdravlju naših korisnika izadovoljenju njihovih životnih potreba brine stručno osoblje nadahnuto načelimahumanosti i predanosti. Korisnicima je na raspolaganju 26 medicinskih tehničara injegovatelja, 3 socijalna radnika, 1 fizioterapeut, te jednom tjedno liječnik specijalistiz Doma zdravlja Zenica.

Ustanova je trenutno u fazi uvođenja i certifikata BAS EN ISO 9001:2015 ostandardu kvaliteta, čime nastojimo svoju uslugu podići na najvišu razinu. U planu je iprovođenje i HACCP sistema, kojim se preventivno osigurava sigurnost hrane usvakom koraku procesa proizvodnje.Kvalitetne usluge pružaju se i u komercijalnom odjelu za smještaj gostiju.

Na raspolaganju su apartmani sa dvokrevetnim sobama, u rangu hotela sa dvijezvjezdice, kao i druge ugostiteljske usluge. Hotel raspolaže prostorom pogodnim zarazličite sadržaje. Gosti našeg Hotela imaju mogućnost uživati u domaćinskomugođaju u tihom i mirnom ambijentu. Prednost je također i pristup glavnimprometnicama te osiguran i besplatan parking.

 

Povijest

Kamen temeljac za početak radova na Domu penzionera postavljen je na Dan oslobođenja Zenice, 12.04.1989. godine. Dom je u funkciju predan 12.09.1991. godine, a prvi zaposlenici su počeli sa radom kao dio radne jedinice „Dom penzionera“ Zenica u sastavu radne organizacije „Domovi penzionera“ BiH sa sjedištem u Sarajevu. Pored ovog Doma, u sastavu su bili domovi u Mostaru, Tuzli, Doboju, Trebinju i Bihaću.

Glavni arhitekt zgrade Doma je Zvjezdan Turkić iz Zenice, koji je za idejno rješenje Doma dobio prestižnu nagradu. Izvođač radova je bila „Izgradnja“ Zenica, a glavni financijer SIZ PIOBiH, dok je Općina osigurala lokaciju za izgradnju u novom naselju Babina rijeka (Staro Radakovo).

Dom penzionera bio je po svojim karakteristikama hotel visoke „B“ kategorije sa 200 ležaja, od kojih je 19 ležaja namijenjeno za intenzivnu njegu stacionarskog tipa, dok su 80% smještajnog kapaciteta činile jednokrevetne sobe. Zgrada Penzionerskog doma raspolaže sa tri bloka A, B, C, sa visokim prizemljem, niskim prizemljem, suterenom, I i II  katom. Sve sobe imaju vlastito kupatilo i balkon. Ustanova raspolaže odvojenim ekonomskim ulazom, tehničkim blokom, uredima i poslovnim prostorima.

Izgradnja ovog modernog objekta bila je od velikog značaja za Grad Zenicu.

 
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…